
Abordari individualizate pentru modificarile posturale la pacientii cu sindrom de impingement subacromial
Reeducarea posturală globală este, prin excelență, metoda fizioterapiei care a crezut întotdeauna că abordarea patologiei musculo-scheletice trebuie să țină seama de modificările posturale și de principiul fundamental al individualității asociate cauzalismului.
Datorită acestor principii, este derivată o abordare terapeutică globală și nu segmentală, care corectează toate modificările posturale asociate patologiei/simptomatologiei și toate compensările pe care sistemul muscular scheletal le pune în aplicare în timpul corecției.
În sprijinul unei abordări de acest tip, am găsit în literatura științifică un studiu intitulat „Modificările posturale la pacienții cu sindrom de impingement subacromial”.
Acest studiu a pornit de la ideea că o poziție incorectă a partii superioare a corpului este unul dintre factorii etiologici care contribuie la dezvoltarea sindromului de impingement subacromial.
Clinicienii au transpus această presupunere în programe de evaluare și reabilitare, în ciuda probelor conflictuale care susțineau această abordare.
Pe de altă parte, rezultatele acestui studiu au relevat diferite modele de modificări posturale la pacienții de sex feminin și masculin cu impingement subacromial.
Autorii concluzionează că acest lucru duce la necesitatea dezvoltării unor abordări individualizate pentru evaluarea posturii la bărbați și femei cu impingement și programe de reabilitare bazate pe rezultatele evaluării.
