Eficacitatea Reeducarii Posturale Globale la pacientii cu dureri cervicale cronice nespecifice: un studiu randomizat controlat. – PubMed – NCBI

Eficacitatea Reeducarii Posturale Globale la pacientii cu dureri cervicale cronice nespecifice: un studiu randomizat controlat. – PubMed – NCBI

Rezumat
CONTEXT:
Reeducare posturală Globala (RPG) a demonstrat rezultate pozitive pentru pacienții cu tulburări musculo-scheletale, dar nici un studiu anterior  nu  a investigat eficacitatea ca procedura unică pentru pacienții adulți cu durere cervicala cronică nespecifica.

SCOP :

Am evaluat eficacitatea aplicării RPG, comparativ cu o terapie manuală (TM) de interventie la pacientii cu dureri cervicale (DC) cronice nespecifice.

STUDIU DE PROIECTARE.

Un lot de 94 de pacienți studiati, 72 de femei și 22 de bărbați, cu vârsta medie de 47,5 ± 11,3 ani, cu  DC cronice nespecifice au fost repartizati aleatoriu sa primeasca un tratament RPG sau un tratament TM.

MASURATORI FINALE

Au fost evaluate: Intensitatea durerii [Visual Analog Scale (VAS)], invaliditate [Neck Index pentru persoanele cu handicap (Neck Disability Index-NDI) ],  Amplitudinea de miscare a zonei cervicale (Range of Motion-ROM), și kinesiofobia [Tampa Scara de Kinesiophobia (TSK)].

METODE

Grupul experimental a primit RPG, în timp ce grupul de referință a primit TM. Ambele grupuri au primit nouă sedinte cu o durata de 60 minute de supraveghere inividuala de catre un terapeut pe tot parcursul terapiei fizice. Toți subiecții au fost rugați să urmeze sfatul ergonomic si pentru a efectua exercițiile pentru acasa. Măsuratorile au fost evaluate la pre-tratament, la post-tratament și  la 6 luni pe perioada tratamentului.

REZULTATE

Nu există diferențe semnificative între grupurile de bază. Subiecții din grupul experimental RPG au prezentat o reducere semnificativă statistic a durerii la post-tratament (P = 0,0043), și invaliditate, la șase luni de la intervenție (P = 0,0113), comparativ cu grupul de referință.

CONCLUZII

Rezultatele noastre sugerează că RPG a fost mai eficace decât TM pentru ameliorarea durerii la post-tratament si de invaliditate pe parcursul a sase luni de urmarire la pacientii cu DC cronice nespecifice.

Physical  Therapy  01 September 2016

PubMed – NCBI