Forta voluntara, proprioceptia, amplitudinea de miscare, postura incorecta pot arata o predispozitie la entorsa la laterala a gleznei?

Forta voluntara, proprioceptia, amplitudinea de miscare, postura incorecta pot arata o predispozitie la entorsa la laterala a gleznei?

Br J Sports Med. 2006 Oct; 40(10): 824–828.Published online 2006 Aug 18. doi: 10.1136/bjsm.2006.029645

M de Noronha, K M Refshauge, R D Herbert, and S L Kilbreath

Prevenirea entorsei gleznei, cea mai frecventă accidentare sportivă, este posibilă numai după identificarea factorilor de risc. Forta in excces, propriocepția, deficientele posturale și amplitudinea de mișcare reprezintă factori de risc posibili. O analiză sistematică a fost efectuată pentru a investiga aceste posibilități. Studiile eligibile au fost cele cu design longitudinal care investighează entorsa gleznei la subiecți în vârstă de 15 ani. Studiile trebuiau să aibă o gamă de mișcare măsurată, o forță voluntară, propriocepție sau o influență posturală înainte de a monitoriza incidența entorsei laterale a gleznei. Amplitudinea de miscare in dorsiflexie creaza o puternica predispozitie catre entorsa de glezna.Deficientele posturale și, eventual, propriocepția au fost, de asemenea, predictori. Prin urmare, dovezile preliminare sugerează că persoanele cu DORSIFELXIE REDUSA IN ARTICULATIA GLEZNEI POT PREZENTA UN RISC CRESCUTE PENTRU ENTORSA DE GLEZNA.

Stretching ul global activ(SGA) este cu siguranta o maniera inteligenta de mentinere a amplitudini de miscare in articulatiaa gleznei si de prevenire a eventualelor entorse la nivelul acestei articulatii.

Tehnica SGA-Souchard dispune de serie de secvente caracteristice de utilizare, secvente care contruiesc o abordare unica si de neinlocuit:
> progresie foarte lentatimp de mentinere a alungiri
> controlul permanent al compensarilor
> contractii de mica intensitate pe musculatura striata
> atentie directionata pe alungirea muschiilor coloanei vertebrale
> expiratie profunda