PALPAREA OASELOR CERVICALE

PALPAREA OASELOR CERVICALE

Palparea oaselor cervicale este o parte importantă in evaluarea patologiilor legate de disfuncția articulațiilor cervicale, mai departe este descrisă așa cum este și predată in timpul cursului RPG SOUCHARD.
Palparea gâtului se face in timp ce pacientul este in poziție supina deoarece mușchi care acoperă punctele cele mai profunde ale gâtului sunt relaxați in aceasta poziție și zonele osoase sunt mai bine definite.
Occiputul. Palparea feței posterioare începe de la occiput, porțiunea posterioară a craniului.
Inion. Este un punct craniometric situat pe protuberanța occipitală externă, fiind cel mai proeminent punct al ei aflat la intersecția planului sagital al capului cu o linie tangentă la convexitatea cea mai ridicată a liniilor nucale superioare.
Linia nucala superioară. Treceți in partea laterala a inionului pentru a palpa linea nucala superioară care este o mică creasta pe partea transversala și se afla pe cele doua laturi ale inionului.
Procesul mastoidian. Continuând procesul de palpare lateral fata de zona laterala a liniei nucale superioare veți simți procesul mastoidian care are o forma rotundă.
Procesele spinoase ale vertebrelor cervicale. Acestea se regăsesc de-a lungul liniei mediane posterioare a canalului rahidian cervical. Pentru a le palpa poziționați mâinile in partea laterala a gâtului și cu vârful degetelor examinați linia mediană. Având in vedere ca nici un mușchi nu se încrucișează cu linia mediană,aceasta apare in relief. Părțile moi laterale care delimitează acest relief sunt constituite in principal de mușchi paraspinoși și superficial de către trapez. Începeți palparea de la baza craniului, procesul spinos al vertebrei C2 este primul palpabil( procesul spinos al vertebrei C1 este o mică tuberozitate aflată in profunzime). In timp ce plasați procesele spinoase de la C2 la T1 veti observa o normala lordosa a coloanei cervicale. La uni pacienți veți putea găsi procese spinoase C3 -C5 bifide( împărțite și formate de două mici protruberanțe osoase). Procesele spinoase C7 și T1 sunt mai mari decât cele superioare. Variate procese sunt poziționate le aceeași linie : o deviere a poziționări lor normale poate fi datorata unei luxati a fațetei articulare sau a fracturi unui proces spinos.
Fațete articulare. Pornind de la procesul spinos C2 îndreptativa mâinile lateral circa 3 cm și începeți sa palpati fatetele articulare prin care se articulează vertebrele cervicale. Aceste articulații sunt deseori motiv de durere in zona gâtului. Ele se regăsesc in profunzime sub mușchiul trapez. Acestea nu sunt tot timpul palpabile și pacientul trebuie sa fie total relaxat pentru a le putea simți. Țineți cont de orice durere apărută și palpati articulațiile bilateral la fiecare nivel pana ce ajungeți la articulațiile între C7 și T1. Fațetele articulare între C5 – C6 sunt cele care prezintă cel mai des procese patologice( artroze ) și sunt așadar cele mai dureroase( și puțin îngroșate ). Dacă nivelul vertebral al unei articulații este incert , nivelul sau poate fi determinat dacă aliniem vertebra interesată cu diversele formațiuni anterioare, unghiul mandibular este la nivelul C2, osul hioidian este la nivelul C3 , cartilajul tiroidian la nivelul C4 și C5 , iar primul inel cricoidian la nivelul C6.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *