Reeducarea posturala globala in tratamentul scoliozei idiopate la adolescenti

Reeducarea posturala globala in tratamentul scoliozei idiopate la adolescenti

EVGENIYA DIMITROVA

Tratamentul conservator, cu fizioterapie, al scoliozei la adolescenti, nu s-a dovedit eficient in sensul ca, corectarea curburilor nu este de durata. Reeducarea posturala globala este o metoda inovatoare de corectare a posturilor  dezvoltata de Phillippe Souchard.

Desi metoda este foarte vast folosita din punct de vedere clinic pentru prevenirea si recuperarea/reabilitarea disfunctiilor musculoscheletice, inca nu exista o literatura ampla pe acest subiect si ofera rezultate controversate.

Acest studiu doreste sa evalueze eficacitatea metodei RPG in tratamentul scoliozei idiopate la adolescenti. 49 de copii cu varste cuprinse intre 10 si 16 ani cu scolioza idiopata adolescentina cu unghiul Cobb intre 10 si 25 de grade, au fost tratati in cadrul Departamentului de Fizioterapie si in clinici private, pe o perioada de 10 ani.

Ei au fost impartiti aleator in doua grupuri de tratament. Grupul RPG cu 26 de subiecti a executat un lant de exercitii de stretching global, in timp ce grupul de control, cu 23 de subiecti a executat un program conventional de kinetoterapie incluzand exercitii simetrice pentru musculatura trunchiului, musculatura membrelor superioare si inferioare.

Din punct de vedere statistic s-au obtinut diferente semnificative in grupul RPG, reducand urmatorii parametri: unghiul Cobb, distanta de la linia verticala occipitala la santul interfesier, asimetrie scapulara si deviatia verticala a apexului pentru scolioza. In grupul de control aceste rezultate nu s-au imbunatatit semnificativ.

O abordare care include tratamentul RPG pare a fi mult mai eficienta decat abordarea conventionala folosita ce utilizeaza doar exercitii clasice de kinetoterapie pentru tratarea scoliozei idiopate adolescentine.

http://www.fiepbulletin.net/index.php/fiepbulletin/article/view/4658

download

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *