Reeducarea Posturala Globala la pacientii cu durere cervicala cronica nespecifica: analiza cross-over a unui studiu randomizat controlat.

Reeducarea Posturala Globala la pacientii cu durere cervicala cronica nespecifica: analiza cross-over a unui studiu randomizat controlat.

Multumiri datorate profesorului Paolo Pillastrini pentru publicarea unui alt studiu care ne demontreaza cum Reeducarea Posturala Globala poate induce efecte analgezice, poate reduce dizabilitatea si chinesiophobia, si poate imbunatatii flexia si extensia, in cadrul acestui studiu, s-a tinut cont de masurarea amplitudini de miscare a zonei cervicale (ROM).

《Reeducarea Posturala Globala la pacientii cu durere cervicala cronica nespecifica: analiza cross-over a unui studiu randomizat controlat》

Obiectiv: au fost comparate efectele Reeducarii Posturale Globale(RPG) cu o interventie de Terapie Manuala( TM) la participanti cu durere cervicala cronica nespecifica.

Metode: a fost efectuata o analiza pre-tratament si post-tratament a datelor cross-over a unui RCT. 78 de persoane afectate de durere cervicala cronica nespecifica, cu varste cuprinse intre 18 si 80 de ani, au efectuat studiul. Gupul care fusese tratat prin RPG a trecut la TM, iar cel precendent tratat prin TM a trecut la RPG fiind tratat timp de 9 sedinte, o data sau de doua ori pe saptamana. Masurile au fost evaluate inainte si dupa tratament.
Aceste masuri au inclus intensitatea durerii [Scara Analog-Viziva (VAS)], dizabilitatea(Indicele de Dizabilitate al Gatului), range-ul de miscare al zonei cervicale(ROM) si chinesiophobia [Tampa Scale of Kinesiophobia (TSK)].

Rezultate

Reeducarea Posturala Globala efectuata pe participanti a produs imbunatatiri mai mari ale durerii [Diferente (Diff) = -8.6; 95% Cl= (-13.3; -3.8)] in dizabilitati [Diff= 1.5; 95% Cl= (-2.8; -0.1)], in chinesiophobie [Diff= 1.8; 95% Cl= (1.8; 9.3)] fata de grupul tratat prin TM. In evaluarea imbunatatirii clinice prin “Minimal Clinically Important Differences”, s-a dovedit ca RPG a redus mai mult, in mod relevant, dizabilitatea cervicala decat a facut-o TM [ OR= 2.13; 95% Cl= (1.05; 4.35)] in timp ce imbunatatirea durerii nu era diferita intre grupuri [OR= 1.84; 95% Cl= (0.85; 3.99)].

Concluzii: Aceste rezultate, in cadrul grupului intampinat, confirma precedentele rezultate ale unui RCT cu aceeasi proba. Secventa de tratament (RPG -apoi- TM vs TM -apoi- RPG) nu pare sa slabeasca efectele majore ale Reeducarii Globale Posturale comparativ cu abordarea Terapiei Manuale pentru durerea cervicala cronica. Rezultatele noastre sugereaza ca Reeducarea Posturala Globala poate sa induca efecte analgezice, sa reduca dizabilitatile si chinesiophobia si sa imbunatateasca flexia si extensia in cadrul range-ului de miscare al cervicalului (ROM)

SOURCE