RPG in tendininopatia rotuliana

RPG in tendininopatia rotuliana

Tendinopatia rotuliana se intalneste frecvent in randul sportiviilor care practica baschet,volei,fotbal si atletism. In toate sporturile care necesita un efort repetitiv al muschiului cvatriceps si care solicita continu tendonul rotulian se poate produce o leziune insotita de inflamatoa acestuia.

Apare cu o frecventa mai ridicata la varste de 30/40 ani si este tot timpul asociata cu alterari ale fibrelor musculare.

Exista 3 stadii ale patologiei:
1 pacientul are durere dupa activitatea sportiva,nu are alterari anatomo patologice,tendonul este normal, se comporta ca o alterare a lichidului sinovial.
Se corecteaza dupa tratamentul cauzei
2 durerea apare imediat dupa relaxare,tendonul este tumefiat,tesutul apare infiltrat si inflamat. Acest tip se corecteaza numai dupa tratamentul cauzei si eliminarea inflamatiei.
3 conditia permanenta si ireversibila este atunci cand procesul inflamator nu dispare si tendonul rotulian nu are elasticitatea care il caracterizeaza. Aceasta reprezinta patologia cronica.

Cauza principala care duce la aparitia tendinitei rotuliene este solicitarea continua asociata cu o componenta posturala cu privire la dezaliniamentul femurului si al rotulei in raport cu tibia.

Tratamentul contine o abordare a terapiei fizicale bazata pe utilizarea de exercitii excentrice(1,3) continuate si de contractii izometrice (2), toate acestea cu rolul de a reduce imediat durerea.

RPG are un protocol propriu de abordare a tendinitei rotuliene combinand cu exactitate componenta posturala si contractiile izometrice in pozitia execntrica a muschiului de tratat.

 

(1) Sports Health. 2015 Sep-Oct;7(5):415-20. doi: 10.1177/1941738114568775. Epub 2015 Jan 23. Patellar Tendinopathy. Schwartz A, Watson JN, Hutchinson MR.

(2) Br J Sports Med 2015;49:1277-1283 doi:10.1136/bjsports-2014-094386 Isometric exercise induces analgesia and reduces inhibition in patellar tendinopathy Ebonie Rio,  Dawson Kidgell, Craig Purdam, Jamie Gaida, G Lorimer Moseley, Alan J Pearce, Jill Cook

(3)Clinical Orthopaedics & Related Research: July 1986 Eccentric Exercise in Chronic Tendinitis. STANISH, WILLIAM D. M.D., F.R.C.S.; RUBINOVICH, R. MITCHELL M.D., F.R.C.S.; CURWIN, SANDRA B.Sc.PT, M.Sc.