Ce este Reeducarea Posturala Globala?

Este o metoda importanta si revolutionara de reabilitare care se naste din cercetarile biomecanice si neurofiziologice ale prof. Philippe E. Souchard. Doctor docent cu faima internationala, Souchard a creeat si elaborat RPG punand bazele UIMPTM cu sediul in Saint Mont, in Franta,ce reprezinta centrul de difuzare a metodei in lume.

Metodica se invata si se practica in mai mult de 12 tari din lume. Reeducarea posturala globala ia nastere din cartea “Campul inchis” publicata de Profesorul Ph. E. Souchard in 1982. RPG are ca obiectiv final restaurarea generala a echilibrului static si dinamic al corpului ce a fost compromis prin interventia mecanismelor spontane de aparare impotriva agresiunilor externe.

Tratamentul este calitativ si se bazeaza pe practicarea unor posturi de intindere progresiva activa a muschilor antigravitationali (statici si de natur fibroasa), in intregime gestionata de terapeut cu participarea activa a pacientului.

Particularitatea RPG este de a urca de la simptom la cauza.

Abordarea terapiei este “globala” deoarece intinderile impuse se propaga pana la extremitati, astfel incat, in aceeasi postura sunt pusi in tensiune muschii retrasi afectati de o leziune.

Philippe E. Souchard

Terapia se bazeaza pe trei principii fundamentale:
RPG
RPG img2
RPG-img3

Individualitate: fiecare individ este egal doar lui insusi si i se asuma o varietate de adaptari posturale care sunt direct proportionale cu numarul de indivizi care raspund in maniera subiectiva la multiplii stimuli. Prin urmare, tehnica nu poate fi standardizata deoarece fiecare prezinta adaptari diferite prin faptul ca subiectul este activ la nivel constient si inconstient de propriile reflexe.

Cauzalitate: tratamentul corector nu poate fi directionat catre simptom. In mod frecvent, o durere de spate se trateaza doar cu terapie antiinflamatorie sau cu alta terapie directa la durere. In acest mod nu se va elimina cauza patologica a durerii si vor fi adaugate la aceasta mai multe ajustari antalgice care activate in structura automata si incostienta pot determina o noua durere ce nu are legatura cu agentul cauzativ. Studiul atent al pacientului,biomecanic si nu singur,rezulta sistematic urcarea cauzei durerii eliminand toate compensarile ce au aparut de-a lungul timpului.

Globalitatea/Generalitatea: pentru a recreea echlibrul pierdut este necesara activarea intregii structuri osteomusculare a spatelui, a articulatilor superioare si inferioare strict corelate la aceasta. Prin urmare,este importanta combaterea oricarui tip de agent patologic asupra corpului in cea mai mare generalitate. Pe scurt eliminarea durerii si cauzei simptomului.

Restabilind echilibrul corect al corpului se previne deasemenea posibilitatea de patolgie succesiva si ofera persoanei posibilitatea de a interactiona cu ambientul extern in modul cel mai liber posibil, cu o cunoastere corecta si constientizarea spatialitatii propriului corp. Este, prin urmare, evidenta importanta de a recreea echilibrul armonios ce garanteaza biunivocitatea componentei psihofizica a omului. Corectarea posturii face posibila aceasta minunata unire.

Sub aspect stiintific, este extrem de important studiul pacientilor din punct de vedere biomecanic. Este necesara individualizarea tijelor “musculare” responsabile de dezechilibrul structural. Activitatea statica si dinamica a omului este posibila cu ajutorul echilibrelor musculare complexe ce pot fi supuse modificarilor multifactoriale.

RPG actioneaza prin intermediul posturii de intindere,activa,adecvata la individualitatea subiectului purtator de patologie, sau in cazul unor modificari morfologice care pot fi paramorfice sau dismorfice. Particularitatea acestei metode de reabilitare este restituirea structurii echilibrului pierdut, urmarirea tensiunilor neuromusculare si introducerea unui exercitiu ce este esential, activ, general si calitativ.

Tratamentul

Principiul RPG se bazeaza pe realizarea posturilor de intindere musculara activa,care tind sa plaseze in evidenta lanturile de tensiune musculara, tensiune a tendoanelor si ale membrelor ce invelesc muschii (cei care blocheaza individul in pozitia de dezechilibru). Posturile provoaca alungirea activa (participarea efectiva a individului) si o relaxare posterioara a lanturilor musculare contractate si intepenite. Pentru a fi eficace, trebuie sa fie in mod sistematic, general, diferite de alte tipuri de tratament. O atentie speciala este data respiratiei. Repercursiunile lor sunt nenumarate in sfera: motorie, statica, digestiva, circulara, mentala si emotionala. Buna functionare a muschilor respiratori si in mod principal a diafragmei este necesara pentru un echilibru corect.

Carui tip de pacient i se adreseaza RPG?
  • Purtator de durere vertebrala cronica sau acuta de origine reumatologica sau traumatica (ex: spondiloartroza ,hernie de disc,etc);
  • Dureri si patologii articulare ale articulatiile superioare si inferioare(ex: coxartroza);
  • Contractii musculare-dezechilibru vertebral si eventual simptomatologie(ex: hipercifoza, lordoza, scolioza, etc);
  • Disfunctii respiratorii-sechele de trauma si boala neurologica;
  • Devieri si deformatii ortopedice la adult si adolescent(ex: picioare plate,genunchi valg sau var, etc);
  • Repercursiuni la schema corporala din cauza unor boli psihosomatice;
  • Reechilibrul muscular al sportivului;

Pregatirea pacientului

RPG este destinat tuturor indivizilor, atat in preventie cat si in tratament. Aspectul individual si progresiv al acestei metode permite adaptarea la fiecare caz in parte.
Copiii, incepand cu varsta de 8 ani, ne ofera un larg beneficiu in constientizarea unei imagini de schema corporala mai buna; astfel si adultii care,in absenta unei dureri sau alt simptom, doresc sa obtina un echilibru mai bun si sa traiasca in armonie cu propriul corp.

Cate sedinte sunt necesare?

Depinde de gradul dezechilibru si de simptome precum si de durata acestora .
Este clar totusi-si practica le confirmas ca dupa primele 3,4 sedinte pacientul are parte de o ameliorare benefica.

Tratamentul are efect de pe terment lung?

Obtinuta prin terapie, reechilibrarea si armonizarea structurii, simptomul se rezolva prin constientizarea in mod corect a structurii corporale; tratamentul trebuie totusi continuat pentru un timp suficient astfel incat noile reflexe achizitionate pot fi integrate si definitivate.