Sindroamele canaliculare – RPGSOUCHARD

Sindroamele canaliculare – RPGSOUCHARD

Sindroamele canaliculare sunt unele dintre cele mai importante argumente abordate in timpul pregatirii RPG-Souchard, iar cunostintele lor ii permit fizioterapeutului specializat in reeducarea posturala globala (RPG-Souchard) sa puna in practica o strategie terapeutica pentru a imbunatati deficitul respectv motor si senzitiv.

Sindroamele canaliculare pot fi denumite in general neuropatii periferice cu alterari motorii si/sau senzitive în ceea ce privește comprimarea de către structurile anatomice a proximității în locurile elective unde nervul este în mod special constrâns și expus.

Se defineste “canicular” suferinta unui nerv prin compresie în trecerea sa într-o structură anatomică “tunel”obligata, restrânsă și ne-întinsă.
Nervii în cursul lor, de multe ori trebuie să depășească “blocajele”, prin formațiuni canaliculare sau ostie care constau în general dintr-un țesut fibros provenit din aponeuroze.

În aceste constricții, nervul începe foarte rapid să sufere cu o iritare a perineurii, apoi cu o suferință a fibrelor nervoase care pot ajunge la necroza lor dacă compresia durează suficient de mult.

Acestea sunt patologii nervoase periferice în care deficitele motorii și senzoriale se instaureaza spontan fără un mecanism traumatic.

Aceste sindroame sunt uneori dificil de distins de alte leziuni nervoase de tip central sau periferic și, deoarece sunt create în regiuni anatomice bine definite, numai cunoașterea perfectă a simptomatologiei poate permite un diagnostic diferențial precis și, în consecință, stabilirea unei terapii corecte.

Aceste sindroame sunt adesea diagnosticate greșit și, prin urmare, neglijate în tratamentul lor.
Motivele pentru aceasta sunt diferite: pe de o parte, o etiologie multiplă, deoarece cauzele compresiei pot fi numeroase, pe de altă parte cunoașterea incorectă a acestor sindroame de către cadrele medicale.
În timpul cursului de bază sunt abordate sindroamele canaliculare ale membrelor superioare:

Nervul median

  • Sindromul de tunel carpian
  • Sindromul de pronator rotund
  • Sindromul nervului interosos anterior(NIA) : ramura medianului

Nervul ulnar

  • Sindromul de canal Guyon
  • Sindromul de tunel cubital

Nervul radial

  • Sindromul de tunel radial
  • Sindromul nervului interosos posterior NIP

Nervul median – Nervul ulnar

  • Sindromul de apertura toracica