Sindromul conflictelor subacromiale – Testul de arc dureros

Sindromul conflictelor subacromiale – Testul de arc dureros

Sindromul conflictelor(Impingment) acromiale este o conditie carcaterizata de durerea perceputa in timpul miscarii bratului cand acesta este ridicat. Durere se simte in anumite unghiuri in timpul miscarii si este rezultatul unei comprimari a oricarei structuri ce trece prin spatiul subacromial.

Simptomele includ:

Durere perceputa in anumite unghiuri in timpul miscarii (arc dureros) asociata cu ridicarea bratului.
In unele cazuri durerea radiaza de-a lungul bratului ajungand la cot si, din cand in cand, sub el.

Imaginea reprezinta painful arc test, ce defineste arcul dureros de miscare in prezenta unui Sindrom de conflicte subacromiale.
Daca durerea apare in ultimele 10° de miscare, este o indicatie a unei probleme suportata de articulatia acromio-claviculara.

Fizioterapeutul RPG efectueaza acest test in pozitie verticala si in pozitie sezand pentru a aprecia diferenta de raspunsuri dureroase asociate cu diversele tensiuni musculare provocate de aceste doua pozitii.

Acest spatiu poate fi compromis din mai multe motive:

1. Dupa o cazatura, de exemplu pe mana intinsa.

2. Forma anormala a Acromionului (desi relatia dintre forma acromionului si ruptura coafei rotatorilor nu este inca stabilita, dar se observa acromion de tip II si de tip III in cazuri de rupturi ale coafei rotatorilor).
Dupa cum ne arata imaginea de mai jos, exista o reducere semnificativa a spatiului subacromial cu acromion de tip II si de tip III (vezi linia neagra verticala).

3. Osteoartita a articulatiei acromio-claviculare.

4. Varfuri acromiale. Varfurile pot compromite spatiul subacromial, zdrobind structurile din acel spatiu cand bratul este ridicat.

5. Inflamatie a unei structuri ce traverseaza acest spatiu, asociat cu umflatura (bursita, daca borsa este inflamata, sau tendinita daca tendonul bicepsului sau tendonul supraspinosului sunt inflamate).

6. Postura rea care altereaza pozitia de repaus a scapulei pe peretele toracic.

7. Control motor dezechilibrat,sau lipsa de coordonare intre muschi si dezechilibru muscular in jurul complexului articular.

8. Pozitie inalta a capului humeral in relatie cu glena (in caz de tensiune capsulara asociata cu cresterea rigiditatii muschilor suspensori ai bratului.

In cursurile de Reeducare Posturala Globala, sunt oferite instrumentele pentru rezolvarea acestui sindrom si toate probleme asociate acestuia.